0745 621 287 | 0744 516 808


Home » FAQ » CRAP LA CUPTOR

CRAP LA CUPTOR

– 100 ml undelemn
– 2 Kg cartofi
– 5 morcovi potriviţi
– 500 g ceapă verde
– piper, sare, boia, verdeţuri ( mărar, pătrunjel )
– 1 crap de 3-5 Kg ( mai mare nu vă încape în cuptor)
– 50 g unt
– 1 Kg roşii
– 500 g ceapă albă
– 1 căpăţână usturoi mare
– 500 ml vin alb sec
– 5 ardei graşi

Crapul nu se curăţă de solzi: se taie pe spate, prin mijloc, începând de la cap şi continuând pe lângă aripioarele dorsale spre coadă – coastele se desprind chiar de lângă coloana vertebrală – până se deschide într-un fel de roată
Se scot maţele şi branhiile, se spală, se scurge
Se unge o tavă mare ( cel puţin cât peştele ) cu unt
Se curăţă cartofii, se taie în jumătate
Se aşază peştele cu solzii în jos, cu cartofii în jur
Se sărează, se piperează
Se garniseşte peştele cu felii de roşii, ardei gras, morcov, ceapă
Parte din zarzavaturi se pun pe lângă cartofi, în zeamă, să facă sos
Se stropeşte cu ulei şi vin
Se dă la cuptor potrivit de încins – focul mic face carnea bună – 30 de minute sau mai mult, până intră furculiţa uşor în carne, stropind din când în când, să nu se ardă, cu zeama din tavă
Dacă scade zeama prea mult şi n-o mai poţi lua cu lingura, mai adaugă apă
Se pisează usturoiul, se freacă cu 100 ml apă şi o lingură de boia
Se toarnă zeama asta peste peşte
Se dă iar la cuptor, cu foc iute 3 – 5 minute, până se rumeneşte carnea,pe unde e descoperită şi se îngroaşă sosul
Se scoate, se presară cu verdeţuri tocate

Lucrare de Delta Dunării, crapul la cuptor cere un pic de muncă, răsplătită însă enorm la sfârşit. Sigur că Aligote-ul de Niculiţel, zburdalnic dar totuşi ferm – ce bine s-a construit vinul ăsta pe dealurile sterpe ale Dobrogei! – se leagă de peşte ca solzii de biban.

Crapul la cuptor se oferă direct din tava în care s-a copt şi se mănâncă până la pielea cu solzi de dedesubt. Chiar dacă are cartofi, mămăliga e maica sa bună, dar nici pâinea neagră de casă, scoasă caldă din cuptor, nu-i e o rudă îndepărtată. Cinstit vorbind, cu cât e mai mare peştele, cu atât e mai bun.